6 Cara Kuatkan Signal Wifi

Sebagai pengguna internet, kita perlu tahu cara kuatkan signal WiFi agar kita dapat mengakses internet dengan pantas.

Internet ialah utiliti yang sama pentingnya dengan air dan elektrik tetapi ada kalanya sambungan WiFi yang tidak stabil boleh merosakkan mood kita untuk bekerja.

Kelajuan WiFi anda mungkin berbeza-beza secara dramatik dari satu hari ke hari berikutnya, atau hanya tidak pernah menyampaikan kelajuan yang dijanjikan oleh pembekal perkhidmatan Internet (ISP) anda.

Berikut merupakan beberapa langkah untuk kuatkan signal WiFi di rumah atau tempat kerja anda:

Uji kelajuan capaian internet anda

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin mempunyai WiFi yang perlahan, jadi adalah baik untuk bermula dengan perkara asas agar anda boleh buat perbandingan sebelum kuatkan signal WiFi anda

Jalankan ujian kelajuan Internet untuk melihat jenis kelajuan internet yang dilihat oleh router anda sebelum ia ditukar kepada isyarat wayarless (WiFi).

Jika kelajuan yang anda perolehi tidak sepadan dengan pelan yang anda bayar, maka hubungi ISP anda atau pertimbangkan untuk menaik taraf router anda jika ia sudah lama.

Baca lagi: TM Speed Test: Cara Check Line Internet Di Kawasan Anda

1. Pastikan anda disambungkan ke jalur 5Ghz

Jika anda mempunyai router Wi-Fi dwi-jalur atau tri-jalur, anda harus menggunakan jalur 5GHz dan bukannya jalur 2.4GHz apabila boleh.

Banyak peranti rumah pintar (seperti loceng pintu video dan pembesar suara pintar) hanya boleh menggunakan jalur 2.4GHz yang lebih perlahan, tetapi telefon, komputer riba, tablet dan TV anda semuanya harus disambungkan melalui 5GHz untuk memanfaatkan kelajuan yang jauh lebih tinggi yang ditawarkannya.

2. Letak router di kedudukan yang lebih baik

Jika router anda lulus ujian kelajuan tetapi WiFi anda lembab atau banyak kali terputus hubungan internet, ia mungkin diletakkan di lokasi yang tidak bagus.

Isyarat WiFi menghadapi masalah untuk menembusi bahan pepejal seperti dinding bata, peralatan logam (seperti peti sejuk) dan jumlah air yang besar, seperti tangki ikan.

Secara umum, tempat terbaik untuk meletakkan router WiFi anda adalah di lokasi pusat dengan banyak ruang terbuka, jadi ia mempunyai peluang terbaik untuk sampai ke setiap penjuru rumah anda tanpa sebarang halangan.

Oleh itu, mengubah posisi router anda juga sedikit sebanyak memmbantu anda kuatkan signal WiFi rumah atau pejabat anda.

3. Kemaskini perisian router WiFi anda

Jika perisian router tidak dikemas kini dalam masa yang lama atau tidak pernah dikemaskini langsung – prestasinya mungkin terjejas teruk.

Beberapa router boleh mengemas kini perisian mereka secara automatik, jadi gunakan aplikasi mudah alih penghala (jika ada) atau log masuk ke panel kawalannya dan lihat sama ada perisian router boleh dikemas kini.

Proses ini mungkin sangat sukar jika anda mempunyai router yang lebih lama, jadi semak panduan pengguna anda untuk mendapatkan butiran lanjut mengenainya.

Walau bagaimanapun, jika router anda terlalu lama, kemungkinan pengilang akan berhenti menyediakan kemas kini untuknya dan anda perlu menaik taraf router anda ke model lebih baru.

4. Passtikan tiada pencuri internet anda

WiFi anda mungkin menjadi lembab akibat beban banyak pengguna atau peranti yang semuanya menggunakan internet anda pada masa yang sama.

Jika anda tidak melindungi rangkaian WiFi anda dengan kata laluan yang kukuh, kemungkinan besar jiran sedang menyambung ke rangkaian anda dan menyedut lebar jalur anda.

Jika itu yang berlaku, anda harus menggunakan aplikasi mudah alih penghala atau panel kawalan pentadbir router anda untuk menukar kata laluan dengan segera dan pastikan kata laluan itu juga kuat.

5. Beli router baru atau tambahkan “pemanjang”extender”

Menggantikan router anda sentiasa merupakan pilihan terakhir. Bukan sahaja router baharu boleh menjadi mahal, malah memerlukan banyak kerja untuk setup dan meminta pelbagai peranti anda menyertai rangkaian baru.

Tetapi jika router anda terhad kepada piawaian 802.11n atau 802.11g yang sudah lama, contohnya, anda mungkin ingin mencari router 802.11ac atau Wi-Fi 6.

Jika anda mempunyai rumah yang sangat besar dan router anda masih belum usang, anda mungkin mahu menambah satu atau lebih “extender” WiFi untuk kuatkan signal WiFi anda.

Ini adalah peranti kecil dan mampu milik yang menguatkan isyarat WiFi dan oleh itu meluaskan kawasan liputan di rumah anda.

6. Dapatkan antena luaran

Percaya atau tidak, router anda mempunyai antena, tetapi ia berada di dalam peranti yang anda tidak dapat melihatnya.

Masalah dengan antena terbina dalam ini ialah ia cenderung lebih lemah daripada antena luaran, dan anda juga tidak boleh menggantikannya.

Nasib baik, kebanyakan pengeluar penghala akan membenarkan anda memasang antena luaran padanya, seterusnya dapat kuatkan signal Wifi anda.

Antena tambahan itu mungkin disertakan dengan pembelian anda, tetapi jika tidak anda boleh membelinya di kedai komputer atau secara dalam talian.

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!