Malaysia Bakal Perkenal Cuti Haid? Ini Yang Perlu Anda Tahu

Semalam kecoh satu Malaysia apabila cadangan tentang cuti haid diajukan di Dewan Rakyat.

Soalan ini diajukan oleh Charles Anthony Santiago (PH-Klang), iaitu sama ada KPWKM mempunyai rancangan untuk memperkenalkan cuti haid dan subsidi tuala wanita sebagai sebahagian daripada perlindungan sosial untuk wanita dari keluarga B40.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Dato’ Siti Zailah Mohd Yusoff, berkata cadangan untuk memperkenalkan cuti haid memerlukan penelitian dan perbincangan lanjut dengan pihak berkepentingan sebelum boleh dilaksanakan.

Mengulas lanjut, pihak berkenaan termasuk Jabatan Perkhidmatan Awam, Kementerian Sumber Manusia, Kementerian Kewangan, kesatuan sekerja dan pertubuhan majikan.

Katanya, ini kerana proses memperkenalkan cuti haid bukan sahaja melibatkan kesejahteraan pekerja wanita, tetapi memberi implikasi kepada produktiviti dan ekonomi negara.

“Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) sentiasa prihatin terhadap kebajikan dan kesejahteraan kumpulan sasar serta menggalakkan inisiatif baharu yang menyokong kesejahteraan dan kebajikan semua golongan termasuk wanita,” katanya ketika sesi pertanyaan bagi jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Siti Zailah berkata, ketika ini terdapat kemudahan cuti sakit dan cuti rehat sedia ada yang diperuntukkan oleh majikan kepada pekerja, sama ada di sektor swasta atau awam.

Sumber: BERNAMA TV

Sementara itu, katanya kemiskinan haid secara relatif merujuk kepada situasi apabila individu perempuan tidak mendapat akses kepada tuala wanita akibat kekangan kewangan.

“KPWKM berpandangan kajian lanjut perlu dilaksanakan berhubung keperluan pemberian subsidi tuala wanita bagi membolehkan kerajaan mendapat gambaran sebenar berhubung isu kemiskinan haid yang dialami oleh golongan wanita, terutama di kalangan isi rumah B40 di Malaysia.

“Selain itu, dapatan kajian ini membolehkan satu pendekatan yang lebih komprehensif dan bersasar diperkenalkan bagi menangani isu kemiskinan haid,” katanya.

Menjawab soalan tambahan Ahmad Fadhli Shaari (PAS-Pasir Mas) mengenai cuti untuk wanita yang kematian suami, katanya setakat ini, cuti itu adalah selama tiga hari.

Bagaimanapun, katanya Kelantan adalah satu-satunya negeri di negara ini yang memberi cuti sehingga sebulan kepada kakitangan awam dengan gaji penuh kepada wanita yang kematian suami.

Baca juga:

Apakah Cuti Haid?

Cuti haid merupakan satu undang-undang di mana majikan harus membenarkan wanita bercuti setiap bulan kerana haid yang menyakitkan.

Menurut tinjauan, Korea, Jepun, Zambia dan Indonesia adalah antara negara yang telah mempraktikkan cuti ini.

Negara yang berbeza mempunyai peraturan yang berbeza untuk bilangan hari yang diperuntukkan setiap bulan, serta sama ada masa cuti ini dibayar (paid leave) atau tidak dibayar (unpaid leave).

Kajian yang dijalankan pada 2019 oleh Health Care for Women International mendapati 47.2% wanita yang dikaji menyokong cuti haid.

Di Malaysia, kajian sedang dilakukan dan dijangka akan siap pada Oktober 2022.

Bagaimana Ia Dipraktikkan Di Negara Lain

Jepun memperkenalkan polisi cuti haid seawal tahun 1947 lagi, di mana selama sekurang-kurangnya sedekad, pekerja kilang wanita telah diberi cuti haid untuk memberi mereka penangguhan kerja yang teruk dan keadaan kebersihan yang buruk, sambil bergelut dengan sakit senggugut.

Selepas kekalahan Jepun dalam Perang Dunia II, negara itu memperuntukkan cuti haid ke dalam undang-undang buruh baharunya sebagai hak untuk semua pekerja wanita yang mengalami sakit haid yang ‘teruk’ atau dysmenorrhea.

Pada mulanya, terdapat pengambilan cuti haid yang agak tinggi — iaitu sekitar 26% pada tahun 1965, menurut media tempatan.

Namun semakin sedikit wanita yang mengambil pilihan tersebut. Tinjauan kerajaan Jepun pada 2017 mendapati hanya 0.9% pekerja wanita menuntut cuti haid.

Di Korea Selatan, penggunaan cuti haid juga menurun. Dalam tinjauan 2013, 23.6% wanita Korea Selatan menggunakan cuti tersebut. Menjelang 2017, kadar itu telah jatuh kepada 19.7%.

Di Taiwan, Akta Kesaksamaan Gender dalam Pekerjaan memberi wanita tiga hari “cuti haid” setahun, yang tidak akan dikira dalam 30 hari “cuti sakit biasa”.

Di negara Afrika Zambia, wanita berhak secara sah untuk mengambil cuti sehari setiap bulan kerana polisi cuti haid mereka, yang dikenali sebagai “Hari Ibu”. Pekerja wanita itu berhak mendakwa majikannya jika dinafikan cuti.

Sumber: CNN, Firstpost, WorkingSolutionsNYC

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!