Barang Keperluan Bayi Baru Lahir – Senarai Yang Wajib Ada!

Menerima kehadiran insan baru di dalam kehidupan adalah merupakan salah satu anugerah yang tidak ternilai terutamanya buat pasangan yang baru bergelar ibu dan ayah. Kehadiran permata hati yang ditunggu selama 9 bulan membawa sinar kebahagian kepada seluruh ahli keluarga. 

Barang Keperluan Bayi Baru Lahir

Sebagai ibu dan ayah yang baru pertama kali menimbang cahaya mata, pastinya banyak  perkara yang ingin disiapkan untuk menyambut kehadiran permata hati. Sehubungan dengan itu, berikut kami kongsikan senarai barang keperluan bayi baru lahir untuk menjadi panduan anda. 

Tunggu apa lagi, jom semak!

Barang Keperluan Bayi Baru Lahir

1. Baju bayi

Sebaiknya sediakan beberapa baju lengan panjang yang mempunyai butang bahagian hadapan untuk memudahkan anda memakaikannya. Hal ini kerana, bayi yang baru lahir masih ada tali pusat.

Baju bayi newborn: https://shopee.com.my/ichibansheng/3653861799

2. Pampers bayi

Sediakan pampers yang sesuai dengan saiz bayi baru lahir. Terdapat pelbagai jenama pampers newborn yang anda boleh pilih antaranya ialah Mamypoko, Drypers, Huggies, Petpet dan sebagainya. 

Pampers Huggies: https://shopee.com.my/huggies.os/2450831733

3. Mitten & booties

‘Mitten’ adalah merupakan sarung tangan bayi manakala ‘booties’ merujuk kepada sarung kaki bayi. Anda boleh beli beberapa pasang untuk mengelakkan bayi kesejukan atau mencakar wajahnya.

Mitten & booties: https://shopee.com.my/liewwendy90/5317700904

4. Tuala bayi

Pilih tuala bayi yang diperbuat daripada kapas lembut agar mudah menyerap air dan tidak kasar untuk kulit bayi yang sensitif. Jadi anda boleh mengeringkan anak anda dengan pantas dan selesa.

Tuala bayi: https://shopee.com.my/crt9999/3928453876

5. Selimut bayi

Sebaiknya pilih selimut yang ada hoodies jadi anda tidak perlu lagi menyediakan topi untuk mengelakkan kepala anak anda terdedah.

Selimut hoodies: https://shopee.com.my/baby_dmc/6718005900

6. Kain muslin

Kain muslin adalah merupakan sejenis yang lembut dan seperti berjaring-jaring halus. Ia mempunyai pelbagai kegunaan antaranya ialah sebagai selimut bayi, bedung, lampin dan sebagainya. Kain jenis ini digunakan kerana ia panas dan sangat sesuai untuk kulit bayi yang sensitif. 

Kain muslin: https://shopee.com.my/ecobb.os/9252005807

7.  Baby wipes Pureen

Secara umumnya baby wipes adalah merupakan tisu basah namun khusus untuk bayi termasuk bayi yang baru lahir. Biasanya ia digunakan untuk mengelap bahagian tubuh bayi selepas bayi berak ataupun kencing.

Ia juga boleh digunakan untuk membersihkan badan bayi. Antara jenama baby wipes yang dapat banyak review terbaik ialah baby wipes jenama Pureen yang warna oren ni. 

Baby wipes Pureen: https://shopee.com.my/pureenmalaysia/187222924

8. Tikar (Changing Mat)

Tikar untuk menukar lampin adalah sangat penting untuk mengelakkan najis bayi terkena tilam atau lantai. Anda boleh pilih tikar yang dibuat daripada kain (boleh dibasuh) ataupun tikar getah. 

Changing mat: https://shopee.com.my/ecobb.os/9730061980

9. Cotton balls

Cotton balls adalah merupakan gumpalan kapas yang digunakan untuk membersihkan bahagian tertentu tubuh bayi seperti telinga, kelopak mata, tali pusat dan sebagainya. Ia mempunyai tekstur yang lembut dan sesuai untuk kulit bayi yang masih sensitif.

Cotton balls: https://shopee.com.my/babymommy.my/12623545168

10. Putik kapas

Selain cotton balls, anda juga perlukan putik kapas (cotton buds) untuk membersihkan kawasan telinga bayi. Pastikan anda membeli putik kapas yang khusus untuk bayi. Anda boleh dapatkan putik kapas bayi jenama Fiffy di shopee Fiffy Official

Putik kapas Fiffy: https://shopee.com.my/fiffybabyofficial/20607788858

11. Minyak telon

Minyak telon digunakan bagi membantu mengelakkan kembung perut bayi. Biasanya ia disapu pada bahagian perut atau kaki bayi. 

Minyak telon: https://shopee.com.my/fannytew33/1823158844

12. Tub mandian bayi

Dengan adanya tub mandian, ia akan memudahkan anda untuk memandikan bayi anda. 

Tub mandian: https://shopee.com.my/babymommy.my/21916152705

13.  Set tempat tidur bayi Anakku

Set tempat tidur bayi atau sleeping cot bedding set adalah merupakan tempat tidur untuk bayi khususnya. Sleeping cot jenama Anakku ini sangat sesuai untuk dipakai untuk bayi yang baru lahir.

Hal ini kerana, ia diperbuat oleh bahan yang berkualiti tinggi dan selesa digunakan. Anda boleh dapatkan terus daripada Shopee Anakku Official Shop.

Set tempat tidur bayi Anakku: https://shopee.com.my/anakku.os/21961582640

14. Beg simpanan susu Anakku 

Beg simpanan susu atau milk storage bag adalah merupakan beg untuk menyimpan susu ibu. Beg simpanan susu keluaran Anakku ini mempunyai ciri-ciri menarik, antaranya ialah berupaya mengesan suhu susu yang disimpan bagi memastikan ia sesuai untuk diberikan kepada bayi. 

Beg simpanan susu Anakku : https://shopee.com.my/anakku.os/6743938450

15. Bedung ‘Instant’

Tahukah anda, sekiranya anda belum lagi menguasai cara membedung bayi, anda boleh dapatkan bedung ‘instant’ ini. Ia berupaya untuk membantu membedung bayi anda dengan mudah dan selesa. 

Bedung instant: https://shopee.com.my/xiewenmin/837491953

Kesimpulan 

Akhir kata, berpada-padalah apabila anda membeli persiapan untuk bayi anda. Hal ini kerana, bayi akan cepat membesar dan kebanyakan item yang dibeli tidak akan dipakai dalam tempoh yang lama. Semoga perkongsian ini bermanfaat!

Bantu kami share artikel ini: