AI Untuk Rakyat – Daftar Modul & Jana Sijil Lencana Digital

Apa itu AI untuk Rakyat?

AI untuk Rakyat merupakan program pembelajaran kendiri dalam talian yang direka untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang Artificial Intelligence di negara ini.

Ia bertujuan untuk mendedahkan AI kepada orang ramai dari semua lapisan masyarakat – pelajar, ibu bapa yang tinggal di rumah, profesional dalam apa jua bidang, warga emas – sesiapa sahaja yang berminat untuk mengetahui tentang AI dengan lebih lanjut.

Berikut dikongsikan lebih lanjut tentang inisiatif ini untuk makluman bersama.

Pengenalan Program AI Untuk Rakyat

AI untuk Rakyat ialah program pembelajaran kendiri dalam talian yang direka untuk meningkatkan kesedaran orang ramai tentang ‘Kecerdasan Buatan’ – Artificial Intelligence (AI). Ia bertujuan untuk memberi penjelasan tentang AI kepada semua lapisan masyarakat – pelajaribu bapa yang tinggal di rumahprofesional dalam apa jua bidang, warga emas – pada asasnya, sesiapa sahaja yang berminat untuk membelajari dan ingin membina ‘Minda Digital’.

Program ini dibahagikan kepada dua bahagian: ‘Kesedaran AI’ atau turut dikenali sebagai ‘AI Aware’ dan ‘Hargai AI’ atau ‘AI Appreciate’.

Kedua-dua bahagian boleh disiapkan dalam masa kira-kira empat jam. Setiap bahagian adalah berdasarkan konsep berkaitan AI yang dijelaskan melalui aktiviti dan kuiz yang menarik.

Selepas melepasi kuiz ini, pengguna akan menerima lencana yang boleh ditunjukkan dalam akaun media sosial mereka. Pengguna boleh mengambil kuiz ini seberapa banyak yang mereka mahu. Selepas mereka menyelesaikan kuiz ini, mereka menjadi pemegang lencana AI Aware dan AI Appreciate.

Selepas menyelesaikan kedua-dua bahagian, pengguna boleh teruskan dengan membuat rancangan pembelajaran kendiri untuk diri mereka sendiri. Mereka boleh memilih domain yang mereka minati dan memulakan perjalanan pembelajaran AI kendiri mereka.

Program AI untuk Rakyat tersedia dalam 4 bahasa dan keseluruhan kandungannya serasi dengan pelbagai aplikasi cakap balik untuk menjadikannya boleh diakses sepenuhnya oleh orang kurang upaya penglihatan.

ai untuk rakyat
Sumber: Facebook Anwar Ibrahim

Untuk Siapakah Program Ini? Siapakah Yang Perlu / Boleh Menyertainya?

Program ini adalah untuk sesiapa sahaja yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang AI. Ia bukanlah untuk memahirkan/melatih atau menjadikan sesiapa sahaja sebagai pakar AI, tetapi untuk memberikan pemahaman asas tentang AI dan pemerkasaan pengetahuan yang cukup untuk berkomunikasi tentang AI.

Program ini tersedia dalam 4 bahasa: Bahasa Melayu, Inggeris, Mandarin dan Tamil. Keseluruhan kandungan adalah serasi dengan pelbagai aplikasi cakap balik untuk menjadikannya boleh diakses sepenuhnya oleh orang kurang upaya penglihatan.

Terkini, Jabatan Perkhidmatan Awam mengarahkan semua penjawat awam di peringkat persekutuan, negeri dan kerajaan tempatan menyelesaikan program pembelajaran dalam talian ‘AI untuk Rakyat’.

SURAT EDARAN PELAKSANAAN PROGRAM ‘AI UNTUK RAKYAT’ DALAM KALANGAN PENJAWAT AWAM

Program ‘AI Untuk Rakyat’ merupakan program pembelajaran secara dalam talian selama 4 jam bagi meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap teknologi AI.

Setiap penjawat awam 𝐝𝐢𝐤𝐞𝐡𝐞𝐧𝐝𝐚𝐤𝐢 𝐦𝐞𝐥𝐞𝐧𝐠𝐤𝐚𝐩𝐤𝐚𝐧 program pembelajaran tersebut menerusi portal AI Untuk Rakyat di pautan www.ai.gov.my.

Rujukan: Surat edaran JPA/KPPA/016 JLD18 (52).

Bersama-sama kita jayakan. Bina Minda Digital!

Sumber: Jabatan Perkhidmatan Awam 

Tempoh Program

Program ini dibahagikan kepada dua bahagian: AI Aware, dan AI Appreciate. Kedua-dua bahagian boleh disiapkan dalam masa kira-kira empat jam.

ai untuk rakyat
Sumber: Jabatan Penerangan Malaysia

Apakah yang dibincangkan dalam program ini?

Program ini dibahagikan kepada dua bahagian: AI Aware dan AI Appreciate dan termasuk yang berikut –

  • Pemahaman asas AI, aplikasinya, dan mitos serta salah tanggapan tentang AI.
  • Pengetahuan tentang domain utama AI – Computer Vision (Visi Komputer)Natural Language Processing (Pemprosesan Bahasa Semula Jadi) dan Statistical Data (Data Statistik); kesannya terhadap pelbagai industri, AI Ethics (Etika AI) dan prinsip AI yang bertanggungjawab.

Cara Daftar AI Untuk Rakyat

Semua rakyat Malaysia dijemput untuk mendaftar dan memulakan sesi kendiri AI ini secara percuma melalui http://ai.gov.my.

Mana-mana peranti pintar seperti Telefon Pintar, Komputer riba atau Desktop dan sambungan internet yang baik dengan lebar jalur minimum 512kBps adalah prasyarat untuk program ini.

Baca juga:

Apakah yang saya akan dapat setelah saya menamatkan program ini?

Pertama, setelah selesai kedua-dua peringkat program, anda akan dapat mengetahui lebih lanjut tentang AI dan menjadi cukup yakin untuk bercakap tentang teknologi ini yang dianggap sebagai kuasa yang boleh memacu masa depan.

Kedua, anda akan dianugerahkan dengan dua lencana digital – AI Aware dan AI Appreciate. Anda boleh memberitahu tentang lencana ini kepada rakan dan keluarga anda di media sosial dan secara luar talian.

Bolehkah saya memanggil diri saya pakar AI selepas menghadiri program ini?

Program ini telah direka bentuk untuk membolehkan rakyat mengambil langkah pertama mereka ke arah dunia inklusif AI. Ia tidak mengakui dapat memberi kemahiran / melatih atau menjadikan sesiapa sahaja pakar AI.

Tujuan program ini adalah untuk memberikan pemahaman asas tentang AI dan memperkasakan peserta supaya boleh bercakap mengenainya.

Saya telah menamatkan program ini. Apakah langkah seterusnya?

Dengan pengetahuan yang diperoleh daripada program ini, para peserta boleh membuat rancangan pembelajaran kendiri untuk perjalanan penerokaan AI mereka.

Mereka boleh memilih domain yang mereka minati dan memulakan perjalanan pembelajaran AI kendiri mereka yang akan membawa mereka langkah demi langkah melalui topik minat mereka.

Maklumat Lanjut Program AI Untuk Rakyat

Semua rakyat Malaysia dijemput untuk mendaftar dan memulakan sesi kendiri AI ini secara percuma melalui http://ai.gov.my.

Rujuk Soalan Lazim (FAQ) berkaitan program AI untuk Rakyat untuk keterangan lanjut https://ai.gov.my/#/home#faqs

Untuk pertanyaan lanjut, sila rujuk Facebook MyDIGITAL atau hubungi melalui e-mel ke [email protected].

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!