Bas Muafakat Johor: Khidmat Bas Percuma Untuk Orang Johor

Tidak ramai rakyat Johor yang tahu mengenai Bas Muafakat Johor (BMJ) walaupun perkhidmatan ini sudah wujud lebih 5 tahun.

Bas Muafakat Johor adalah perkhidmatan bas percuma yang dibiayai oleh Kerajaan Negeri Johor dan Pihak Berkuasa Tempatan sebagai salah satu inisiatif untuk mengurangkan beban rakyat serta menyediakan rangkaian pengangkutan awam yang selesa dan berkesan di seluruh negeri.

Perkhidmatan yang disediakan oleh BMJ ini disediakan dan diuruskan oleh Perbadanan Pengangkutan Awam Johor.

Sejarah pengenalan BMJ

Perkhidmatan BMJ telah diperkenalkan dan dilaksanakan sejak April 2016 di kawasan Iskandar Malaysia melibatkan 15 laluan dalam Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP), Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG) dan Majlis Perbandaran Kulai ( MPKu).

Pada tahun 2017, Perkhidmatan BMJ telah diperluaskan ke semua daerah di negeri Johor iaitu Pontian, Kluang, Batu Pahat, Simpang Renggam, Yong Peng, Muar, Tangkak, Segamat, Mersing dan Kota Tinggi manakala terdapat juga laluan tambahan di kawasan tersebut. of ​​Iskandar Malaysia (Johor Bahru and Kulai)

Kemudahan BMJ

BMJ dilengkapi dengan pelbagai kemudahan berikut untuk keselesaan semua penumpang:

  1. Perkhidmatan Bas Percuma: Perkhidmatan Bas disediakan secara percuma kepada semua warganegara. Kad muafakat Johor dikehendaki menikmati tunggangan eksklusif dengan Bas Muafakat Johor.
  2. CCTV: CCTV digunakan untuk menangkap dan memantau imej acara yang berlaku di lokasi tertentu dalam masa nyata untuk tujuan keselamatan.
  3. Internet WIFI percuma: Kesemua bas BMJ dilengkapi dengan integrasi Internet WIFI untuk semua armada bas – sesuai untuk melayari internet.
  4. Kad Muafakat Johor: Kad Muafakat Johor diwajibkan untuk menaiki bas BMJ. Tempoh sah 1 tahun dikenakan setiap kali pembaharuan kad ini.
  5. Sistem Data Penumpang: BMJ dilengkapi dengan teknologi pembaca kad bas yang disepadukan dengan kad Kad Muafakat Johor dalam satu sistem data penumpang.

Pendaftaran Kad Muafakat Johor

kad muafakat johor

Untuk menggunakan perkhidmatan BMJ secara percuma ini, setiap individu perlu mendaftarkan Kad Muafakat Johor ini.

Proses mendapatkan kad ini hanya boleh dibuat di pejabat Perbadanan Pengangkutan Awam Johor (PAJ) sahaja di alamat berikut:

Pejabat Perbadanan Pengangkutan Awam Johor (PAJ)
No 12 & 14, Jalan Iskandar Putri 1/2, Taman Nusantara Prima, 81550 Gelang Patah, Johor

Untuk sebarang persoalan, anda juga boleh terus berhubung dengan pihak Perbadanan Pengangkutan Awam Johor (PAJ) di talian 07- 522 5400

Artikel berkaitan: My50 : Pas Perjalanan Tanpa Had LRT, MRT, Monorel & Bas Rapid

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!