Al-Kahfi (الكهف‎): Kelebihan Membacanya Pada Malam / Hari Jumaat

 Al-Kahfi (الكهف‎): Kelebihan Membacanya Pada Malam atau Hari Jumaat

Surah Al-Kahfi dalam Al-Qur’an merupakan surah ke-18 dan memiliki banyak keutamaan dan manfaat bagi sesiapa yang membacanya. 

Surah ini mengandungi 110 ayat dan diklasifikasikan sebagai Surah Makkiyah, bermaksud ia diwahyukan pada awal pengisytiharan kenabian Nabi Muhammad di Mekah.

Berikut dikongsikan info lebih lanjut mengenainya. 

BACA JUGA: 3 Qul – Panduan Bacaan, Makna Surah & Kelebihannya

Surah Al-Kahfi (الكهف‎)

Al-Kahfi bermaksud Gua, ia diambil daripada cerita yang terdapat dalam surah ini pada ayat 9 hingga 26 mengenai beberapa orang pemuda yang tidur dalam gua beratus tahun lamanya

Ia merupakan surah ke-18 dalam keseluruhan ayat Al-Quran. Surah ini mempunyai 110 ayat yang termasuk dalam golongan surah Makkiyah.

Surah Al-Kahfi (الكهف‎) membincangkan pelbagai tema di dalam satu surah. Antaranya seperti:

  • Kisah para pemuda yang beriman yang mencari perlindungan di dalam gua untuk melindungi iman mereka daripada penganiayaan
  • Kisah Nabi Musa dan pertemuannya dengan seorang lelaki bernama Al-Khidr
  • Perumpamaan lelaki kaya dan lelaki miskin
  • Kisah Dhul-Qarnayn (seorang pemerintah yang adil)

Kelebihan Membaca Surah Al-Kahfi

1. Allah akan meneranginya dengan cahaya sepanjang masa di antara dua Jumaat.

Daripada Abu Sa’id al-Khudri RA, Nabi SAW bersabda:

مَنْ قَرَأَ سُوْرَةَ الكَهْفِ فِي يَوْمِ الجُمُعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنَ النُّوْرِ مَا بَيْنَ الجُمُعَتَيْنِ

Maksudnya: “Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat Allah akan meneranginya dengan cahaya sepanjang masa di antara dua Jumaat.”

Riwayat al-Hakim (3392), dan al-Baihaqi (5996)

2. Allah akan pancarkan cahaya untuknya sejauh antara dirinya dan Baitul ‘atiq. 

Dalam riwayat lain, disebutkan bahawa Nabi SAW bersabda:

 مَنْ َقَرَأَ سُوْرَةَ الْكَهْفِ لَيْلَةَ الْجُمْعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنَ النُّوْرِ فِيْمَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْبَيْتِ الْعَتِيْقِ

Maksudnya “Sesiapa membaca surah al-Kahfi pada malam Jumaat, maka dipancarkan cahaya untuknya sejauh antara dirinya dia dan Baitul ‘atiq.”

Riwayat al-Darimi (3273). Hadith ini dinilai sahih dalam Sahih al-Targhib wa al-Tarhib (736)

3. Dilindungi daripada fitnah Dajjal. 

Diriwayatkan daripada Abu Darda’, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

مَنْ حَفِظَ عَشْرَ آيَاتٍ مِنْ أَوَّلِ سُورَةِ الْكَهْفِ عُصِمَ مِنَ الدَّجَّالِ

Maksudnya: “Sesiapa yang menghafaz sepuluh ayat daripada awal surah al-kahfi, dia akan dipelihara daripada Dajjal.”

Riwayat Muslim (809), Abu Dawud (4323), dan Ahmad (27540)

Hukum Membaca Di Malam Jumaat

Menurut penjelasan dalam penulisan Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri, membaca surah al-Kahfi pada hari dan juga malam jumaat adalah sunat sebagaimana yang disebutkan oleh imam al-Munawi dalam menukilkan pandangan imam al-Syafi’e. 

Imam al-Munawi menyebutkan,

”Hal ini menunjukkan bahawa sunat untuk membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, begitu juga pada malamnya, sebagaimana telah ditunjukkan oleh al-Imam al-Syafi’e.” (Lihat al-Faidh al-Qadir, 6/198)

Kebaikan Membaca Surah Al-Kahfi ayat 1-10 dan 10 ayat terakhir?

Apakah Kebaikan Membaca Surah Al-Kahfi ayat 1-10 dan 10 ayat terakhir?

Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri menjelaskan dalam sebuah penulisan beliau, membaca 10 ayat pertama atau 10 ayat terakhir sahaja adalah tidak mencukupi untuk mendapatkan fadhilat penuh surah ini. 

Untuk mendapatkan fadhilat penuh bacaan Surah al-Kahfi pada malam Jumaat atau pada siang hari Jumaat, hendaklah dibaca keseluruhan surah tersebut sebanyak 110 ayat.

Al-Kahfi

Namun begitu, terdapat satu hadis; Daripada Abu Darda R.A, Nabi Muhammad SAW bersabda:

“Barangsiapa yang menghafal 10 ayat pertama dari Surah Al-Kahfi terjaga daripada fitnah Dajjal.”

Jadi, marilah kita berusaha membaca keseluruhan surah ini untuk mendapatkan fadhilat sepenuhnya dan menghafaz sepuluh ayat pertama agar dijauhi fitnah dajjal. 

Kebaikan Membaca Al-Quran

Membaca Al-Quran merupakan amalan yang sangat dianjurkan dalam Islam dengan banyak kebaikan yang terkandung di dalamnya. Beberapa manfaat membaca Al-Quran antara lain:

Iqra Online

1. Pahala dan keberkahan

Setiap huruf yang dibaca dari Al-Quran memberikan pahala kepada pembacanya. Rasulullah SAW bersabda bahwa setiap huruf dari Al-Quran memberikan pahala sepuluh kali lipat.

2. Ketenteraman jiwa

Membaca Al-Quran memiliki kesan menenangkan bagi jiwa. Ayat-ayat Al-Quran seperti dalam surah Al-Kahfi memancarkan cahaya dan ketenangan yang dapat membantu mengurangi stres dan kegelisahan.

3. Petunjuk dan Hidayah

Al-Quran adalah sumber petunjuk dan hidayah bagi umat manusia. Dengan membaca dan merenungkan maknanya, seseorang dapat mendapatkan bimbingan dalam menjalani kehidupan dan mengatasi berbagai masalah.

4. Kedekatan dengan Allah

Membaca Al-Quran adalah bentuk ibadah yang mendekatkan diri kepada Allah. Dengan menghafal, memahami, dan mengamalkan ajaran-ajaran Al-Quran, seseorang dapat memperkuat hubungan spiritualnya dengan Sang Pencipta.

5. Penyembuhan

Al-Quran juga memiliki kekuatan penyembuhan, baik secara fizikal maupun spiritual. Banyak hadis yang menyebutkan tentang kekuatan penyembuhan dalam ayat-ayat Al-Quran.

6. Pembelajaran

Al-Quran berisi banyak pelajaran tentang berbagai aspek kehidupan, seperti akhlak, hukum, dan sejarah. Membaca Al-Quran secara rutin membantu meningkatkan pengetahuan dan pemahaman tentang ajaran Islam.

7. Perlindungan

Membaca Al-Quran seperti surah Al-Kahfi juga dapat menjadi perlindungan dari gangguan syaitan dan kejahatan. Ayat-ayat Al-Quran memiliki kekuatan spiritual yang dapat menjaga pembacanya dari bahaya dan marabahaya.

Inilah beberapa dari banyak kebaikan membaca Al-Quran. Dengan membaca, memahami, dan mengamalkan ajaran-ajaran yang terkandung di dalamnya, seseorang dapat meraih manfaat besar dalam kehidupan dunia dan akhirat.

Untuk mendapatkan lebih banyak lagi perkongsian berkenaan dengan ilmu agama dan soal jawab berkenaan fiqh dari sudut pandang Mufti, anda boleh ikuti kami di e-Central (Agama) dan Taqwa.

Sumber:

  1. Surah Al Kahfi (سورة  الكهف): Ayat 1-10 Dan 100-110 Rumi. Taqwa.my
  2. #1598: Fadhilat Membaca Surah al-Kahfi pada Hari Jumaat. Maktabah Al Bakri
  3. Al-Kafi #1232: Adakah Orang Yang Mendengar Al-Quran Mendapat Fadhilat Yang Sama Dengan Orang Yang Membacanya? Mufti Wilayah Persekutuan
Bantu kami share artikel ini: