10 Bangunan Tertinggi Di Dunia (2022)

Saban tahun, banyak bangunan tertinggi di dunia telah dibina.

Sesetengah negara membina bangunan pencakar langit sebagai simbolik kuasa ekonomi negara tersebut.

Pertubuhan NGO antarabangsa Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) telah ditubuhkan pada tahun 1969 untuk mengumpulkan data-data mengenai bangunan paling tinggi di seluruh dunia.

CTBUH juga telah menetapkan piawaian untuk mengukur bangunan dan telah menyediakan senarai 100 bangunan siap tertinggi di dunia.

Berikut merupakan senarai 10 bangunan paling tinggi di dunia sehingga saat ketika artikel ini ditulis dan tidak mustahil senarai ini akan berubah pada masa hadapan apabila bangunan-bangunan yang lebih tinggi dibina.

10 Bangunan Tertinggi Di Dunia

10. CITIC Tower (China Zun) – 527.7 meter

Menara CITIC (atau dikenali sebagai China Zun) ialah sebuah bangunan pencakar langit yang sangat tinggi di Daerah Pusat Perniagaan Beijing.

Bangunan 109 tingkat, 528 m (1,732 kaki) ini adalah yang tertinggi di bandar ini, mengatasi Menara Pusat Dagangan Dunia China III sebanyak 190 meter.

Nama panggilan China Zun berasal daripada “zun”, sebuah kapal wain Cina purba yang memberi inspirasi kepada reka bentuk bangunan ini, menurut pemaju Kumpulan CITIC.

Sumber gambar : https://www.kpf.com/project/citic-tower

9. Pusat Kewangan CTF Tianjin – 530 meter

Bangunan Pusat Kewangan CTF Tianjin ialah sebuah bangunan pencakar langit yang sangat tinggi yang terletak di CBD TEDA Binhai, Tianjin, China.

Pembinaan bermula pada 2013 dan siap pada 2019.

Sumber gambar : https://www.skyscrapercenter.com/

8. Pusat Kewangan CTF Guangzhou – 530 meter

Pusat Kewangan Chow Tai Fook Guangzhou, juga dipanggil Menara East merupakan bangunan pencakar langit di Guangzhou, Guangdong, yang telah siap pada Oktober 2016.

Ia adalah bangunan paling tinggi di Guangzhouu dan yang ketiga tertinggi d China.

Sumber gambar : https://wonderfulengineering.com/

7. One World Trade Center – 541.3 meter

One World Trade Center (juga dikenali sebagai One World Trade, One WTC, dan dahulunya Freedom Tower) ialah bangunan utama kompleks Pusat Dagangan Dunia yang dibina semula di Lower Manhattan, New York City.

One World Trade Center menjadi struktur tertinggi di New York City pada 30 April 2012, apabila ia melepasi ketinggian Bangunan Empire State.

Sumber gambar : https://www.usglassmag.com/

6. Lotte World Tower – 554.5 meter

Menara Dunia Lotte ialah sebuah bangunan pencakar langit setinggi 555.7 meter (1,823 kaki) 123 tingkat yang terletak di Sincheon-dong, Daerah Songpa, Seoul, Korea Selatan.

Ia dibuka kepada orang ramai pada 3 April 2017, dan kini merupakan bangunan tertinggi di Korea Selatan dan keenam tertinggi di dunia.

Sumber gambar : https://m.pulsenews.co.kr/

5. Pusat Kewangan Ping An – 599.1 meter

Pusat Kewangan Ping An ialah sebuah bangunan pencakar langit i setinggi 115 tingkat, 599 m di Shenzhen, Guangdong, China.

Bangunan itu telah direka oleh firma seni bina Amerika Kohn Pedersen Fox Associates.

Ia telah siap pada 2017, menjadi bangunan tertinggi di Shenzhen, bangunan ke-2 tertinggi di China.

Sumber gambar : https://group.schindler.com/

4. Menara Jam Mekah (Abraj Al-Bait)- 601 meter

Menara Jam Mekah ialah sebuah kompleks milik kerajaan tujuh hotel pencakar langit di Mekah, Arab Saudi. M

Menara-menara ini adalah sebahagian daripada Projek Wakaf Raja Abdulaziz yang bertujuan untuk memodenkan bandar ini dalam memenuhi keperluan jemaah hajinya.

Sumber gambar : https://makkah-madinah.accor.com/discover-abraj-al-bait/

3. Menara Shanghai – 632 meter

Menara Shanghai adalah bangunan pencakar langit Lujiazui, Pudong, Shanghai.

Ia adalah bangunan tertinggi di China dan bangunan kedua tertinggi di dunia mengikut ketinggian ke puncak.

Ia berkongsi rekod (bersama-sama dengan Pusat Kewangan Ping An) yang mempunyai dek pemerhatian tertinggi di dunia dalam bangunan atau struktur pada 562 m.

Sumber gambar : Pinterest

2. Menara Merdeka 118 – 678.9 meter

Menara Merdeka 118, bangunan kedua tertinggi di dunia selepas Burj Khalifa di Emiriah Arab Bersatu (UAE) dan tertinggi di Asia Tenggara dijangka siap sepenuhnya sebelum akhir tahun 2022.

Ketinggian puncak menara atau spire Merdeka 118 adalah berukuran 160 meter dengan berat 1,015 tan.

Berat ini adalah bersamaan dengan berat 852 buah kereta Proton Saga.

Ia diperbuat daripada keluli dan panel aluminium, dan tempoh pemasangan mengambil masa tiga bulan.

Menara Merdeka 118 dimiliki oleh anak syarikat milik penuh PNB iaitu PNB Merdeka Ventures Sdn Bhd.

Merdeka 118 terletak di lokasi yang sama dengan beberapa bangunan bersejarah negara seperti Stadium Merdeka, Stadium Negara, Victoria Institution dan Stadium Chin Woo, serta melambangkan penyatuan luar biasa antara yang bersejarah dan yang baharu, yang merupakan titik pertemuan antara kawasan Jalan Petaling, Kampung Attap dan Pudu.

Antara objektif projek pembinaan menara Merdeka 118 adalah untuk menghidupkan kembali kawasan strategik dengan kegiatan ekonomi dan pada masa sama memberi manfaat kepada warga kota Kuala Lumpur khasnya dan penduduk Malaysia pada keseluruhannya.

Sumber gambar : The Edge Market

1. Burj Khalifa – 832 meter

Burj Khalifa, dikenali sebagai Burj Dubai sebelum perasmiannya pada 2010, ialah sebuah bangunan pencakar langit di Dubai, Emiriah Arab Bersatu dengan jumlah ketinggian 829.8 m/

Burj Khalifa telah menjadi struktur dan bangunan tertinggi di dunia sejak ia mendahului pada 2009, menggantikan Taipei 101, pemegang status tersebut sebelum ini.

Sumber gambar : https://www.burjkhalifa.ae/en/the-tower/facts-figures/

Baca juga:

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!