Doa Barang Hilang – Memohon Agar Barang Ditemui Semula

Doa Barang Hilang – Memohon Agar Barang Ditemui Semula

Pernah tak, cari barang tak jumpa-jumpa? Dah puas cari sana sini setiap sudut dah cari, tapi tak jumpa-jumpa. Mesti letih dan geram kan. Lebih-lebih lagi kalau barang tu barang yang berharga atau barang yang nak guna.  

Lain kali, apabila berada dalam situasi tersebut bolehlah anda cuba baca doa barang hilang yang dikongsikan di bawah ini. Semoga bermanfaat!

Doa Barang Hilang Agar Ditemui

Doa Barang Hilang - Memohon Agar Barang Ditemui Semula

DOA 1:

يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمِ لاَ رَيْبَ فِيهِ، اِجْمَعْ عَلَيَّ ضَآلَّتِي

Maksudnya: “Wahai Tuhan Yang Menghimpunkan manusia di hari yang tidak ada ragu-ragu lagi padanya, himpunkanlah aku dengan barangku yang hilang itu.”

DOA 2:

اللّهُمَّ أجِرْنِي فِيْ مُصِيْبَتِيْ وَاخْلُفْنِيْ خَيْرًا مِنْهَا

Maksudnya: “Ya Allah berilah ganjaran atas musibah yang menimpaku ini, dan gantilah dengan yang lebih baik daripadanya..”

DOA 3:

اَللَّهُمَّ يَا جَامِعَ النَّاسِ لِيَوْمٍ لَا رَيْبَ فِيْهِ اِجْمَعْ بَيْنِيْ وَبَيْنَ ضَالَّتِيْ فِيْ خَيْرٍ وَعَافِيَةٍ

Maksudnya: “Ya Allah, wahai Tuhan yang mengumpulkan semua manusia di hari yang tiada ragu lagi padanya. Pertemukan aku dan barangku yang hilang dengan kebaikan dan ‘afiyah.”

DOA 4:

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ ضَاعَتْ لَهُ مَالَتُهُ فَلْيَتَوَضَّأْ، وَلْيُصَلِّ رَكْعَتَيْنِ، وَلْيَدْعُ بِهَا فَإِنَّهُمَا يَرْفَعَانِ مِنْهُ، أَوْ قَالَ: يَرْفَعُهُمَا مِنْهُ، ثُمَّ لْيَقُلْ: بِسْمِ اللهِ يَا هَادِيَ الضَّالَّةِ، وَرَادَّ الضَّالَّةِ، ارْدُدْ عَلَيَّ ضَالَّتِي بِعِزَّتِكَ وَسُلْطَانِكَ، فَإِنَّهَا مِنْ عَطَائِكَ وَفَضْلِكَ

Maksudnya:

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, ia berkata: Rasulullah ﷺ bersabda, “Barangsiapa kehilangan barangnya, hendaklah dia berwudhu, kemudian solat dua rakaat, kemudian dia berdoa dengannya, karena kedua rakaat itu akan mengangkat kesalahannya. Kemudian hendaklah dia mengucapkan,

‘Dengan nama Allah, wahai Pemberi petunjuk yang memberi petunjuk dan yang mengembalikan kesesatan, kembalikanlah barang yang hilang ini kepadaku dengan kekuasaan dan keagungan-Mu, kerana sesungguhnya ia datang dari karunia dan karunia-Mu.'”‘” (HR. Muslim)

Kaedah Mencari Barang Hilang Mengikut Islam

1. Banyakkan Berdoa.

Banyakkan berdoa kepada Allah SWT agar memberikan petunjuk dan bantuan dalam mencari barang yang hilang tersebut. Berdoalah dengan penuh keikhlasan dan keyakinan bahwa Allah SWT akan membantu dalam segala urusan.

2. Berusaha Mencari.

Islam mengajarkan untuk melakukan dengan bersungguh-sungguh dalam segala hal, termasuk mencari barang yang hilang. Gunakan segala kemampuan dan sumber daya yang ada untuk melakukan pencarian dengan efektif.

3. Bersabar. 

Dalam proses pencarian, penting untuk sentiasa bersabar. Walaupun terdapat kemungkinan barang yang hilang tidak akan ditemukan, bersabarlah dan percayalah bahawa Allah SWT akan menggantikannya yang lebih baik.

4. Berlapang dada.

Jika barang yang hilang tidak ditemukan meskipun telah berusaha dengan sungguh-sungguh, menerima kenyataan dengan lapang dada adalah tindakan yang bijaksana. Percayalah bahwa segala sesuatu terjadi atas kehendak Allah SWT dan mungkin ada hikmah di balik kehilangan tersebut.

6. Memberitahu Pemilik

Sekiranya kita terlibat dalam pencarian barang yang hilang, bersikap jujurlah. Beritahu kepada pemiliknya untuk mengembalikan barang tersebut. Ini adalah tindakan yang mulia dan dianjurkan dalam agama Islam.

Hukum Mengambil Barang Yang Dijumpai Di Tepi Jalan

Barang/ harta yang tercicir ini disebut di dalam Bahasa Arab sebagai Al-Luqatah yang membawa maksud; “Harta yang hilang daripada tuannya dan dijumpai oleh orang lain”.

Daripada Zaid bin Khalid Al-Juhani, Nabi S.A.W pernah ditanya oleh seseorang yang tidak dikenali berkenaan harta Al-Luqatah (harta yang dijumpai) daripada emas atau perak. 

Sabda Nabi S.A.W:

“Kenalilah pengikatnya dan bungkusannya kemudian umumkan ia selama satu tahun sekiranya tidak dijumpai (pemiliknya) maka bolehlah mengambil manfaat daripadanya sekiranya ia dituntut kembali maka kembalikanlah kepadanya.”

(Hadis riwayat Muslim: 1722)

RUJUKAN: 

https://muftiwp.gov.my/ms/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/2890-al-kafi-967

Bantu kami share artikel ini:

eCentral Newsletter

Nak tahu bantuan bulan depan? Subscribe sekarang!